Föreningen

Uppsala Moderna Femkamp, UMF, har som mål att erbjuda rolig och givande träning för alla klubbens aktiva och vad det är kan skilja sig mellan varje aktiv och även över tid för en och samma aktiva.

Vi tränar 5 grenar: Simning, löpning, skytte (och ”combind event” löpskytte), fäktning och hästhoppning.

Det går bra att träna de grenar som känns roligast som t.ex. simning och / eller löpskytte utan krav på att man som aktiv tränar alla 5 grenar.

Modern femkamp består för seniorer och juniorer av grenarna fäktning, simning 200 meter, ridning banhoppning över tolv hinder samt kombinationsgrenen combined event som består av löpning 3200 meter samt skjutning med laserpistol. I combined event används jaktstart.

Den tävlande får poäng i varje gren. Poängen läggs ihop och högst totalsumma inför Combined event startar först, segrare är den som först når mållinjen.

Tävling sker i skilda dam- och herrklasser. I ungdomsklasserna tävlar man inte i ridning.

Det finns flera ungdomsklasser,  junior- samt seniorklass. Det finns även stafettävling med två och tremannalag. Större tävlingar genomförs på en enda dag, en anpassning sporten har genomgått för att öka publikintresset och för att bättre passa in på OS-programmet där den introducerades 1912. Sverige har genom tiderna skördat stora framgångar vid VM och OS.

Uppdaterad: 25 AUG 2016 23:59

Postadress: